בחזרה לפרשת הדרכים

מאת זוהר מנור-אבל | יום חמישי, 28 ביוני, 2007
5 תגובות עד עכשיו.

לרוב אני לא מגיב לדבריו של הבחור עלום השם הקורא לעצמו 'עובר אורח'.
הרבה מהמקיסטים שמסתובבים בפורומים אולי שמעו את שמו, לפעמים תחת 'ע"א', כשמטרתו: ללכלך על המקינטוש ולא משנה באיזה אמצעים.

הפעם הוא נגע בנקודה רגישה מאוד.
הוא כתב מאמרון על גרפיקאים, ועל כך שאדובי ואפל נוקטים בעמדה משותפת להעביר את כל הגרפיקאים אל המקאינטלים ומפריהנד לאילוסטרייטור.

בתור גרפיקאי אני מרגיש שאני חייב להגיב לכך.

בעיצוב גרפי התנסיתי בארץ ועברתי ללונדון כדי ללמוד זאת באופן מקצועי.
לעיתים אני עדיין עושה עבודות שונות ללקוחות בארץ וכשזה מגיע להעביר את זה לגרפיקאים ולבתי דפוס איתם אני עובד, אני תמיד מתעצבן מחדש. למה בארץ עדיין עובדים על פריהנד? למה בארץ לא עברו עדיין למערכת ההפעלה "החדשה" 10? למה אני צריך שתיהיה לי גרסה של פריהנד במטרה אחת: כדי להעביר קבצים מאילוסטרייטור CS1 ,CS2 או CS3 לפריהנד 8 כדי שבית דפוס כלשהו בארץ יוכל לפתוח את הקובץ ולהדפיס אותו?
והשאלה המסכמת: למה אין לי את הבעיות האלה באירופה או בארה"ב?

תוכנות משתנות ומתפתחות. העולם עובר לדברים חדשים יותר. הרי עברנו מפוסטקריפט ל-pdf, מ-SD ל-HD, מדיסקים ל-MP3, ממנוע קיטור למנוע הייבריד.
כשהתחלתי ללמוד ב-2003 לימדו אותנו בבית ספר על קוורק אקספרס. אני אף פעם לא אהבתי את התוכנה הזאת, היא לא היתה אינטואטיבית מספיק בשבילי, וברגע שיכולתי שמתי את ידי על אינדיזיין החדש שיצא אז. המרצה שלי אמר לי בזמנו, שרוב החברות נעזרות בקוורק ולא באינדיזיין. זה היה הגיוני, כי אינדיזיין היתה תוכנה חדשה לחלוטין. אך אז קרה מהפך, הגארדיין, אחד מעיתוני הבוקר הנפוצים בבריטניה, עבר כולו לעבוד עם אינדיזיין, ומאז כמעט כל חברות המדיה עברו להשתמש באינדיזיין. כשאני מסתכל במודעות בעיתונים של עבודות גרפיות בפירמות, אני כמעט ולא רואה צורך בידע בקוורק, מקסימום יכתבו שיש צורך בידע בשתי התוכנות.

אתם מעולם לא תראו מישהו שדורש ידע בפריהנד במודעות כאלו. המעבר לאילוסטרייטור מפריהנד כבר קרה כמה שנים לפני המעבר לאינדיזיין. משום מה המעבר הזה לא קרה בארץ. אני לא יודע לגבי סטודנטים לגרפיקה, אבל הפירמות ובתי הדפוס נשארו הרחק מאחור. עם מחשבי ה-G3 שלהם והפחד לעבור למערכת ההפעלה החדשה.

הפחד הזה הוא לא דבר טוב. הוא עוזר להשאיר את ישראל הרחק מאחור בעולם הגרפי, ואני חושב שחברות המדיה צריכות להבין שהמעבר הוא חובה.

אני אישית נורא שמח שאדובי קנו את מקרומדיה. סוף סוף פלאש פרו קיבל את הטולבאר האולטימטיבי, עם האינטואטיביות של אדובי, אילוסטרייטור קיבלה אפשרויות לעבוד עם פלאש, וביחד כל החבילה של אדובי/מקרומדיה הם מהמתקדמות בעולם. אז יש רק חברה אחת, אבל הם יודעים לעשות את העבודה שלהם.

אם פריהנד היתה התוכנה שרוב העולם נעזר בה למטרות גרפיות, אדובי היתה שומרת עליה בתור התוכנה המרכזית, כמו שהם השאירו את דרימוויבר (שבאה מבית מקרומדיה) בתוך ה-Creative Suite והוציאו את גו-לייב (מבית אדובי) רק חודשיים יותר מאוחר. אך מכיוון שרוב העולם נעזר באילוסטרייטור, היא זאת שזכתה. אם כבר אז הייתי מאשים את אדובי ואת אפל בנטיות אנטישמיות, ועל כך שהם גורמים לישראלים קמצנים ויראי התחדשות לנסות דברים חדשים ולשלם על כך את המחיר המלא.

בשביל לסיים את הקריזה שלי אני אוסיף עוד משהו: זה לא משנה אם תשתמש במק או בפיסי לעיצוב גרפי. עשיתי זאת על מק ועשיתי זאת על פיסי, והתוצאות דומות, השימוש הוא עניין של טעם ודעה אישית. אבל לא רק. אני מניח שלפחות ב-90% מהפירמות לעיצוב גרפי בעולם, יופעלו ע"י רשת של מחשבי מקינטוש שתכלול גם G4, גם G5 וגם Mac Pro. רוב הסטודנטים לומדים על מחשבי מקינטוש בקורסים לעיצוב גרפי (בשונה מהקורסים לעיצוב מוצר, שם בד"כ לומדים על פיסי), כך שהברירה, גם אם לא נרצה להודות בכך, היא טבעית. אני אישית לא אסכים לעבוד בחברת עיצוב שעובדת על פיסי. בשבילי המק הוא כלי העבודה.

אך אם בית דפוס רוצה להשתמש בפיסי כדי להדפיס את החומרים שאני שולח לו, שיבורך.
אבל כדאי שיהיה שיהיה לו אדובי CS על המחשבים האלה, אם הוא רוצה להמשיך לעבוד איתי.

*** תוספת ***

בתגובה אישית לעובר אורח: מעניין אותי לדעת אם אדובי CS לפיסי עובד על חלונות 98. כי הרי מערכת 9 של אפל יצאה בערך באותו זמן. וגם XP ו-98 לא בנויות על אותה מערכת…

חוץ מזה, אדובי יצאו בהכרזה, שאומרת כך:
No updates to FreeHand have been made for more than four years, and Adobe has no plans to initiate development to add new features or to support Intel® based Macs or Microsoft® Windows Vista™ operating systems.

(מתוך העמוד להורדה של פריהנד באתר של אדובי).

פוסטים קשורים

ניתן להשאיר תגובה, או לשלוח טראקבאק מהבלוג שלך.

5 תגובות לכתבה “בחזרה לפרשת הדרכים”

  1. עובר אורח

    עובר אורח
    נכתב ביום שישי, 29 ביוני, 2007, בשעה 0:50

    מר זוהר היקר, כמה נקודות למאמר שלך.

    1. הסיבה שכתבתי את "על פרשת דרכים" נעוצה בעובדה שאין סיבה לזרוק את התוכנה פריהנד, בעקבות המעבר למחשבי מק-אינטל.
    פריהנד יכולה להמשיך להתקיים על פלטפורמת הפיסי, בזכות התאימות לאחור של מערכת חלונות, להבדיל מהמק. על המקים מבוססי PPC פריהנד תרוץ טבעי, אבל פה מדובר על עולם הולך ונעלם.

    2. לפריהנד יש כמה יתרונות על חבילת CS:
    * יכולת טובה יותר להתמודד עם צורות וקטוריות(נסה באילוסטרייטור לעשות מניפולציה מהירה לצורה).

    *תכונות עימוד ושירשור מלל באותה החבילה, אין צורך להשקיע כספים בעוד תוכנה, או להתחיל בעקומת לימוד חדשה.

    *פריהנד ידידותית יותר לגרפיקאי, נסה למשל לבצע חיפוש והחלפת צבע או אלמנט באילוסטרייטור.
    למה באילוסטרייטור כל אלמנט דורש שיכבה עצמאית? דבר שגורם לבילבול וניצול לרעה של משאבי המחשב, כמו-כן אין אפשרות לאחד שכבות לשיכבה אחת, פה מדובר בבעיה רצינית במיוחד למי שעובד על צבעים מיוחדים.

    3. אדובי היא מונופול! אין תחרות משמע קיפאון מחשבתי, רע לכיס.

    4. העולם הגדול עדיין מעדיף את קווארק, בישראל נוח ויותר משתלם לעבוד עם פריהנד.

    5. הפיסי מאפשר לגרפיקאי להמשיך לעבוד בתוכנות הבחירה שלו, פריהנד, קורל, אינדיזיין, קווארק. המק מגביל אותו לרכישות מוגזמות וכמובן להוצאות כספיות מיותרות עקב המעבר לאילוסטרייטור/אינדיזיין.

    6. את הגרפיקאי הפשוט זה לא מעניין מי עובד עם מה? בסופו של יום ההר מוליד PS/PDF למי אכפת אם זה אילוסטרייטור על מק-פרו או פריהנד על הפיסי פנטיום 2 של סבתה שלי.

    7. אדובי היא בדיחה מבחינה טכנולוגית, אם תריץ חיפוש בגוגל תחת המושג "LIVE PICTURE" או "QUARK XPOSER" תגלה שהתוכנות האלו כבר מלפני 10 שנים עשו את מה שרק פוטושופ CS3 מתחילה היום לעשות.
    http://www.byte.com/art/9501/sec12/art2.htm

    8. הסיבה שאדובי בלעה את מקרומדיה, מפני שלא היתה להם תשובה למוצרים של מקרומדיה, במיוחד פלאש.
    אנוכי אישית מכיר אנשי פלאש מאוכזבים מהרכישה של אדובי.

    לסיום לא אוכל לענות על שאלתך בעניין חלונות 98, אבל אבדוק את הנושא בהזדמנות.

  2. זוהר

    זוהר
    נכתב ביום שישי, 29 ביוני, 2007, בשעה 1:07

    1. באותה מידה שאפשר להפעיל את הפריהנד MX על PPC, אפשר להריץ אותם על אינטל. המהירות תהיה איטית יותר אבל עדיין תעבוד. בנוסף, כמו שכתבתי בסוף, אדובי תעזוב את פריהנד בסופו של דבר, כרגע היא שומרת עליו ללקוחות קיימים כאמצעי מעבר לאילוסטרייטור.

    2.
    * אין לי בעיה לעשות באילוסטרייטור מניפולציה מהירה לצורה, ואילוסטרייטור היא תוכנת וקטור 2d מצויינת.
    * אילוסטרייטור נועדה מלכתחילה (וגם פריהנד בראשיתה) לעבוד עם עמוד אחד בלבד. אפשר לשרשר מלל די בקלות, ממש כמו באינדיזיין וקוורק.
    * באילוסטרייטור קיים ה-magic tool שעוזר לבחור צבעים וצורות דומות, וגם להעביר מאחד לשני.
    * לא כל אלמנט באלוסטרייטור דורש שיכבה עצמאית, אתה יכול לחלק שכבות וזה נוח בעבודה גדולה אבל זה לא חובה.

    3. אדובי היא מונופול, נכון. אבל גם אפל, מיקרוסופט וגם חברות אחרות נוגסות בפלח שלה.

    4. העולם הגדול עובר מקוורק לאינדיזיין, וזה אחת הסיבות שקוורק מנסה לחדש את עצמה (ללא הצלחה מרובה). העולם הגדול עובד עם אילוסטרייטור. נקודה.
    שים לב שהעולם הגדול עובד עם תוכנה לעימוד בתור תוכנה לעימוד, ועם תוכנה לגרפיקה וקטורית בתור תוכנה לגרפיקה וקטוריית.

    5. הפיסי, כמו המק, נותן אפשרויות תוכנה שבנויות רק למערכת עצמה, או תוכנות שעובדות על כל המערכות. רוב הגרפיקאים עובדים ולומדים על מק. מעבר לפיסי יעלה הרבה יותר לגרפיקאי שמעולם לא עבד על פיסי.

    6. אני לא מבין מה אתה רוצה בנקודה הזאת. אני כן אגיד אנקדוטה קטנה: גם פוסטקריפט וגם פידיאף הן המצאות של אדובי.

    7. נגיד.

    8. ההסטוריה הרבה יותר מסובכת מהנקודה הקטנה הזאת. פלאש הפך לסטנדרד בדיוק כמו שפידיאף הפך לסטנדרד. אם המצב היה הפוך, אולי מקרומדיה היו קונים את אדובי. אבל אדובי שיחקו בקלפים נכון יותר.

  3. גמד בביקיני

    גמד בביקיני
    נכתב ביום שישי, 29 ביוני, 2007, בשעה 5:17

    זוהר זוהר זוהר….לדעתי היית צריך לפרסם בפוסט הזה את פרטיו המלאים של אוריבורי ואת הסיבות שבגללן הוא משמיץ את אפל.

    הרי שקרים הוא ימשיך לספר עד מחר, מדובר בשקרן מדופלם. לכן חשוב לחשוף את מי שמאחוריו (ולא מדובר על מיקרוסופט)

    תעשה לכולנו טובה, חשוף את פרטיו המלאים של הטרול כמו שפורסמו בפורומים השונים.

  4. אופיר

    אופיר
    נכתב ביום שבת, 30 ביוני, 2007, בשעה 1:30

    היי זוהר,
    אני גראפיקאי באדלר חומסקי ומאוד מעניין אותי דוקא הלימודים שלך בלונדון, תוכל לפרט כמו מה בדיוק למדת, מה נדרש וכמה עולה בערך?
    המוני תודות

  5. SKIPA

    SKIPA
    נכתב ביום שני, 2 ביולי, 2007, בשעה 1:00

    יש אנשים שיקח להם קצת יותר זמן להבין שעולם לא שטוח. אני עבדתי על פריהנד MX2004 והיום על אילוסטרייטור, העולם הוא עגול והוא מסתובב סביב השמש ולא הפוך. "עובר אורח" גם אתה בסוף תבין…

השאירו תגובה